Дұрыс тамақтануды насихаттау - СШ№6 Кенес https://6-merki.mektebi.kz/ ru Дұрыс тамақтануды насихаттау - СШ№6 Кенес DataLife Engine " Дұрыс тамақтану денсаулық - негізі" тақырыбында сынып сағаты өткізілді. https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2292--drys-tamatanu-densauly-negz-tayrybynda-synyp-saaty-tkzld.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2292--drys-tamatanu-densauly-negz-tayrybynda-synyp-saaty-tkzld.html Мақсаты: Дұрыс тамақтану, уақытылы тамақтану туралы түсінік қалыптастыру; оқушылардың ой- өрісін дамыту, салауатты өмір салтын ұстануды дәріптеу. Адамның ең үлкен байлығы - денсаулық. Ал денсаулықты ағзаның күшін нығайтудың басты кепілі- дұрыс тамақтану. 
Оқушыларға " Тамақтану бағдаршамы" ойыны : Оқушыларға қай тағам пайдалы , пайдасы аз тағамдар деген сұрақтар қойылады. Пайдалы тағам туралы айтылса бағдаршамның жасыл түсін, келіспесе - қызыл түсін көрсетеді.
[17:15, 09.12.2024] Замира Шалабаева: Қорытындылай келе адам баласы өмірде екі нәрсенің қадірін білмейді. Біріншісі- денсаулық болса, екіншісі- жастық шақ. Кішкентай кезден адам баласы пайдалы тармақтармен, түрлі дәрумендермен уақытылы тамақтана, сонда ғана баланың денсаулығы мықты әрі күшті, ой- өрісі кең болады.

]]>
Мақсаты: Дұрыс тамақтану, уақытылы тамақтану туралы түсінік қалыптастыру; оқушылардың ой- өрісін дамыту, салауатты өмір салтын ұстануды дәріптеу. Адамның ең үлкен байлығы - денсаулық. Ал денсаулықты ағзаның күшін нығайтудың басты кепілі- дұрыс тамақтану. 
Оқушыларға " Тамақтану бағдаршамы" ойыны : Оқушыларға қай тағам пайдалы , пайдасы аз тағамдар деген сұрақтар қойылады. Пайдалы тағам туралы айтылса бағдаршамның жасыл түсін, келіспесе - қызыл түсін көрсетеді.
[17:15, 09.12.2024] Замира Шалабаева: Қорытындылай келе адам баласы өмірде екі нәрсенің қадірін білмейді. Біріншісі- денсаулық болса, екіншісі- жастық шақ. Кішкентай кезден адам баласы пайдалы тармақтармен, түрлі дәрумендермен уақытылы тамақтана, сонда ғана баланың денсаулығы мықты әрі күшті, ой- өрісі кең болады.

]]>
admin Mon, 09 Dec 2024 16:31:36 +0600
" Тамақтану мәдениеті" https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2285--tamatanu-mdeniet.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2285--tamatanu-mdeniet.html 2024 жылдың 25 ші қазан күні  2 ә сыныбы, сынып жетекшісі Абдишева Сабира " Тамақтану мәдениеті" тақырыбында сынып сағатын өткізді. 

Мақсаты:

1. Дұрыс тамақтану туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту. Тазалық гигиенасы туралы ережелерді қайталау.

2. Дүниетанымын, ой - өрісін пәнге деген қызығушылығын арттыру.

3. Дұрыс тамақтана білуге тербиелеу.

 Күн тәртібінде:

1 кезең «Кім шапшаң» деп аталады. Бұл кезеңде әр бір топқа сұрақтар берілді. Сол сұраққа жауап берді.

2 кезең «Ойлан тап» деп аталады. Бұл кезеңде әр топ өз тобына пайдалы және зиянды заттарды сипаттап, қимылмен көрсетті, ал топтың қалған мүшелері сол берілген заттарды тапты.

3 кезең «Жалғасын тап» деп аталады. Бұл кезеңде денсаулыққа қатысты мақалдарды жалғастырып айтты.

4 кезең. «Жүйрік болсаң, шауып көр»

1-топқа: Пайдалы және зиянды тағамдарды бөліп жазды; 2-топқа: Тамақтанудың алтын ережесін құрды; 3-топқа: Үш зиянды, үш пайдалы тағамның суреттерін салды.

5 кезең. «Пайдалы және зиян тағамдар». Оқушылар өз рационындағы бір зиянды тағамды қоқыс жәшігіне салып, түсіндірді.







]]>
2024 жылдың 25 ші қазан күні  2 ә сыныбы, сынып жетекшісі Абдишева Сабира " Тамақтану мәдениеті" тақырыбында сынып сағатын өткізді. 

Мақсаты:

1. Дұрыс тамақтану туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту. Тазалық гигиенасы туралы ережелерді қайталау.

2. Дүниетанымын, ой - өрісін пәнге деген қызығушылығын арттыру.

3. Дұрыс тамақтана білуге тербиелеу.

 Күн тәртібінде:

1 кезең «Кім шапшаң» деп аталады. Бұл кезеңде әр бір топқа сұрақтар берілді. Сол сұраққа жауап берді.

2 кезең «Ойлан тап» деп аталады. Бұл кезеңде әр топ өз тобына пайдалы және зиянды заттарды сипаттап, қимылмен көрсетті, ал топтың қалған мүшелері сол берілген заттарды тапты.

3 кезең «Жалғасын тап» деп аталады. Бұл кезеңде денсаулыққа қатысты мақалдарды жалғастырып айтты.

4 кезең. «Жүйрік болсаң, шауып көр»

1-топқа: Пайдалы және зиянды тағамдарды бөліп жазды; 2-топқа: Тамақтанудың алтын ережесін құрды; 3-топқа: Үш зиянды, үш пайдалы тағамның суреттерін салды.

5 кезең. «Пайдалы және зиян тағамдар». Оқушылар өз рационындағы бір зиянды тағамды қоқыс жәшігіне салып, түсіндірді.







]]>
admin Mon, 25 Nov 2024 13:59:37 +0600
" Зиянды заттардың зардабы" https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2286--zijandy-zattardy-zardaby.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2286--zijandy-zattardy-zardaby.html Сынып сағатының мақсаты: Оқушылардың жақсы денсаулығының , жан - жақты дамуының кепілдігі тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, " Салауатты өмір салтының" анықтамасын дәрігермен, аспазшылармен бірлесе отырып тұжырымдау. 
Қорытындылай келе " Адамның денсаулығы үшін тиімді тамақтана білу өте маңызды. Тиімді тамақтану дегеніміз құрамында түрлі қоректік заттардың толық мөлшері бар тамақпен ағзаны дұрыс, уақытылы қамтамасыз ету. 


]]>
Сынып сағатының мақсаты: Оқушылардың жақсы денсаулығының , жан - жақты дамуының кепілдігі тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, " Салауатты өмір салтының" анықтамасын дәрігермен, аспазшылармен бірлесе отырып тұжырымдау. 
Қорытындылай келе " Адамның денсаулығы үшін тиімді тамақтана білу өте маңызды. Тиімді тамақтану дегеніміз құрамында түрлі қоректік заттардың толық мөлшері бар тамақпен ағзаны дұрыс, уақытылы қамтамасыз ету. 


]]>
admin Thu, 14 Nov 2024 14:26:31 +0600
« Тамақтану мәдениеті» тақырыбында сынып сағаты https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2230--tamatanu-mdeniet-tayrybynda-synyp-saaty.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2230--tamatanu-mdeniet-tayrybynda-synyp-saaty.html  Мақсаты: 
Оқушылардың жақсы денсаулығының, жан - жақты дамуының кепілдігі - тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, бала денсаулығын нығайтудағы дәрумендердің рөлін көрсету. Ас қорыту ағзалармен таныстыру. 
Оқушылардың дұрыс тамақтануының негізгі прициптерін; 
- Тамақтану сауаттылығының бес негізін; 
- Тамақтану тәртібін, тамақтану мәдениетін; 
- «Салауатты өмір» салтына қатысты негіздеулерді тұжырымдау,ортақ ой түю. 
·         тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егер тамаққа зейін салмаған жағдайда,
адам тойғанын білмей қалып, артығымен тамақтанады.
·         тамақты асықпай, мұқият шайнап, тамақтану режимін сақтап жеу керек. тамақты жиі және
аз мөлшерде, күніне бес рет қабылдаған жөн.
·         тамақтанған соң дереу шай ішуге болмайды. Себебі шайдың құрамында темірді ыдырататын
заттар болады. Шайдың орына шырын ішкен жөн.
Қорытындылай келе, таңертеңгі асты мұқият қабылдау. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, онда организмдегі қант азайып кетеді. Ертеңгі асты ішпесе, түсте артығымен қабылдайсыз.


]]>
 Мақсаты: 
Оқушылардың жақсы денсаулығының, жан - жақты дамуының кепілдігі - тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, бала денсаулығын нығайтудағы дәрумендердің рөлін көрсету. Ас қорыту ағзалармен таныстыру. 
Оқушылардың дұрыс тамақтануының негізгі прициптерін; 
- Тамақтану сауаттылығының бес негізін; 
- Тамақтану тәртібін, тамақтану мәдениетін; 
- «Салауатты өмір» салтына қатысты негіздеулерді тұжырымдау,ортақ ой түю. 
·         тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егер тамаққа зейін салмаған жағдайда,
адам тойғанын білмей қалып, артығымен тамақтанады.
·         тамақты асықпай, мұқият шайнап, тамақтану режимін сақтап жеу керек. тамақты жиі және
аз мөлшерде, күніне бес рет қабылдаған жөн.
·         тамақтанған соң дереу шай ішуге болмайды. Себебі шайдың құрамында темірді ыдырататын
заттар болады. Шайдың орына шырын ішкен жөн.
Қорытындылай келе, таңертеңгі асты мұқият қабылдау. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, онда организмдегі қант азайып кетеді. Ертеңгі асты ішпесе, түсте артығымен қабылдайсыз.


]]>
admin Fri, 18 Oct 2024 17:15:40 +0600
«Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында он күндік іс-шараның қорытындысы https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2164-drys-tamatanudy-nasihattau-zhne-tamatanu-mdenietn-alyptastyru-tayrybynda-on-kndk-s-sharany-orytyndysy.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2164-drys-tamatanudy-nasihattau-zhne-tamatanu-mdenietn-alyptastyru-tayrybynda-on-kndk-s-sharany-orytyndysy.html №6  жалпы орта білім беретін мектебі

«Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында он күндік  іс-шараның 

қорытындысы 


Меркі ауданының білім бөлімі коммуналдық мемлекеттік мекемесінің 07.10.2024 жылғы № 1502 хатына сәйкес мектепте «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында ынтымақпен қамту жұмысының сапасын арттыру мақсатында 2024 жылдың  08-18 қазанкүндері аралығында он күндік іс шара жоспары қосымшаға сәйкес жасалынып, мектеп директорымен бұйрық бекітілді.

Іс шараның мақсаты: ыстықтамақпен қамту жұмысының сапасын арттыру, балаға дұрыс тамақтану ережелерін таныстыру.

2024 жылдың 09 қазанында«Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» атты іс-шараның ашылуы өткізілді. 

 «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» атты іс-шарамызды мектебіміздің директоры Менилбеков Бақтияр Смадилович алғы сөзімен ашып беріп, білім алушыларға «Дұрыс тамақтанудың адам ағзасына тигізер пайдасы» жөнінде айтып берді. Дұрыс тамақтану денсаулықты нығайтып, дене және ой қабілетінің дамуына мүмкіндік беретінін, еңбек ету мен сабақ үлгеру қабілетін арттыратынын атап өтті. 

Директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Тескенбаева Гүлзат  «Дұрыс тамақтануды  насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында он күндік іс шараның жоспарымен таныстырды.

Мектеп мед бикесі Салқараева Эльмира жиынға қатысушыларға «Дұрыс тамақтанудың адам ағзасына тигізер пайдасы» туралы баяндамасын оқып, білім алушыларға таныстырды. 


https://www.instagram.com/reel/DA5Zi3_K6Gr/?igsh=MXRpcWhqYzJxOWRxNw==

2024 жылдың 10 қазанында « Дәмдінің бәрі пайдалы ма?» тақырыбында 4 ә сынып білім алушылары мен сынып жетекшісі Тажимбетова Айжан, мектептің мед бикесі Салқараева Эльмира  сынып сағатын өткізді. Сабақ барысында оқушыларға топтық тапсырмалар беріліп, топтық жұмыстар жүргізілді. 

Бастауыш сыныптары « Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті» тақырыбында біріңғай сынып сағаттарын өткізді. 

Мақсаты: Оқушылардың жақсы денсаулығының , жан жақты дамуының кепілдігі тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, « Салауатты өмір салтының» анықтамасын мектеп мед бикесімен бірлесе отырып тұжырымдау.


https://www.instagram.com/reel/DA5Zi3_K6Gr/?igsh=MXRpcWhqYzJxOWRxNw==

https://www.instagram.com/p/DA8VTFWK4tn/?igsh=dDZneWZucXV2MzR1

2024 жылдың 11 қазан күні «Сіздің талғамыңыз:дәрумендер немесе фастфуд?» тақырыбында 10 сыныптар арасында пікір-талас ұйымдастырылып, қазақ тілі пәнінің мұғалімі Қалдыбаева Гүлжан « Қазіргі таңда дұрыс тамақтану мен жылдам өмір салты арасындағы таңдау – өзекті мәселелердің бірі» екенін түсіндіре отырып, бір жағынан, дәрумендер денсаулықты сақтаудың басты құралы болса, екінші жағынан фастфуд адамдардың қарбалас күндерінде жиі тұтынатын тағамға айналғандығын  атап өтті. Оқушыларды екі топқа бөліп,  бір топ – дәрумендерге бай тағамдарды қолдайды, екінші топ- фастфудты қолдайды. Осы екі топ өз ойларын айтып, пікірталасқа түсті. 
Спикерлер өз ойларын айтып жоғары денгейде пікір талас өтті. 
2024 жылдың 14 қазанында « Тазалық ағза саулығының кепілі» тақырыбында мектептің мед бикесі Салқараева Эльмира білім алушылармен  дөңгелек үстел өткізді. Адам өмірінде тазалықтың алар орны маңызды екендігітуралы айтылып, жан тазалығы мен тән тазалығы туралы ой қозғалды.
Мақсаты: Тазалық- денсаулық кепілі. Тазалық бар жер әрқашанда жақсы өмір қатар жүреді. Адам өмірінде тазалықтың алар орны маңызды. Жаны таза адамның өмірге деген көзқарасы жарқын, ерекше болады. Тазалық әркезде де біздің жанымыздағы сенімді серігіміз болуы шарт. Адамның сырт келбеті де, ішкі жан дүниесі таза болуы шарт. Сырт келбеттің тазалығы сені ортада әдемі етіп көрсетсе, жан дүниенің тазалығы адамдар арасындағы абыройыңды жоғарылатады. « Жан дүниенің тазалығына сенің адалдығың мен мейірімділігің, өтірік айтпайтын шыншылдығың, өзгеге көмектесетін жанашырлығың жатады» - деп, қорытындылады. Мектеп мейірбикесі Салқараева Эльмира. 
2024  жылдың 15 қазан күні «Асханаға қош келдіңіз!» ашық есік іс-шарасы ұйымдастырылды.

2024-2025 оқу жылында №6 жалпы орта білім беретін мектебі  бойынша білім алушыларды мектеп асханасында  бір мезгіл тегін ыстық тамақпен қамту жұмысы барысында  15 қазан  күні 1-4 сынып бастауыш сыныптар, аз қамтылған отбасынан шыққан білім алушының ата-аналарына «Асханаға қош келдіңіз!» ашық есік іс-шарасы ұйымдастырылды.

    Іс-шараның мақсаты:ата-аналарға дұрыс тамақтану туралы әңгіме жүргізіп,күнделікті ас мәзірімен таныстыру, дайындалған астың ас мәзірімен сәйкестігі, оның сапасы, жалпы ұйымдастыру жұмыс барысымен таныстыру болды. Ата-аналар балаларының бір мезгіл ыстық тамақ ішіп жатқанына ризашылықтарын білдіріп, өз кезегінде аспазшыға да рахметтерін айтып, жылы лебіздерін білдірді.
2024 жылдың 15 қазан күні «Тамақтану сапасы бойынша ата-аналар мен білім алушылардан» сауалнама алынды.

Мақсаты:Ата-аналар мен білім алушыларға  ұсынылған сауалнама арқылы  жалпы асхана қызметіне  көзқарасын анықтау болды. 

Мектеп бойынша білім алушылардың бір мезгіл тегін тамақпен қамту жұмысына жауапты маман директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Г. Тескенбаева. Тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия төрағасы- мектеп директоры Б. Менилбеков , мүшелері: директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Тескенбаева Г, медбике- Э. Салқараева және әлеуметтік педагог З. Шалабаева  бірнеше   ата-аналармен бірлесіп асхана ішін аралап, онда жалпы асхана жұмысы, балалардың тамақтануы мен олардың санитарлық-гигиеналық ережені сақтауы, дайындалған ас мәзірінің сапасы, мөлшерінің нормаға сәйкестігімен таныстырды.

      Сонымен қатар ата-аналарға дайындалған «Тағамға ата-аналардың көзқарасы» сауалнамасы арқылы мониторинг жасау үшін сауалнама таратылды. 

      Сауалнама  қазақ тілінде алынды.  Нәтижесінде  ата-аналар тарапынан  асхана қызметі мен тамақтың сапасына жақсы  баға берілді. Соңынан ата-аналар аспазшыларға алғыстарын білдірді.




https://www.instagram.com/p/DBI57osq2JO/?igsh=MXB6cmdzNXk2NXE4dg==


2024 жылдың 17 қазанында«Ыстық тамақпен қамту жұмысының сапасын арттырайық» тақырыбы аясында  бракераж комиссиясының отырысы өтті. Бракераж комиссия мүшелері әдеттедегідей асхананың, ас блогының, ас мәзірінің санитарлық жай-күйін қарап, ас қоймаларының тазалығын назарға алды. 

Нәтижесінде асхананың, ас блогының тазалығы, су диспансерлері, қол жуғыштар, қол кептіргіштердің санитариялық талаптарға сай келуі анықталды. Мониторингтік акт жасалып, буфеттік өнімдердің сапасын арттыру туралы аспазшыға ескертілді.


]]>
№6  жалпы орта білім беретін мектебі

«Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында он күндік  іс-шараның 

қорытындысы 


Меркі ауданының білім бөлімі коммуналдық мемлекеттік мекемесінің 07.10.2024 жылғы № 1502 хатына сәйкес мектепте «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында ынтымақпен қамту жұмысының сапасын арттыру мақсатында 2024 жылдың  08-18 қазанкүндері аралығында он күндік іс шара жоспары қосымшаға сәйкес жасалынып, мектеп директорымен бұйрық бекітілді.

Іс шараның мақсаты: ыстықтамақпен қамту жұмысының сапасын арттыру, балаға дұрыс тамақтану ережелерін таныстыру.

2024 жылдың 09 қазанында«Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» атты іс-шараның ашылуы өткізілді. 

 «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» атты іс-шарамызды мектебіміздің директоры Менилбеков Бақтияр Смадилович алғы сөзімен ашып беріп, білім алушыларға «Дұрыс тамақтанудың адам ағзасына тигізер пайдасы» жөнінде айтып берді. Дұрыс тамақтану денсаулықты нығайтып, дене және ой қабілетінің дамуына мүмкіндік беретінін, еңбек ету мен сабақ үлгеру қабілетін арттыратынын атап өтті. 

Директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Тескенбаева Гүлзат  «Дұрыс тамақтануды  насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында он күндік іс шараның жоспарымен таныстырды.

Мектеп мед бикесі Салқараева Эльмира жиынға қатысушыларға «Дұрыс тамақтанудың адам ағзасына тигізер пайдасы» туралы баяндамасын оқып, білім алушыларға таныстырды. 


https://www.instagram.com/reel/DA5Zi3_K6Gr/?igsh=MXRpcWhqYzJxOWRxNw==

2024 жылдың 10 қазанында « Дәмдінің бәрі пайдалы ма?» тақырыбында 4 ә сынып білім алушылары мен сынып жетекшісі Тажимбетова Айжан, мектептің мед бикесі Салқараева Эльмира  сынып сағатын өткізді. Сабақ барысында оқушыларға топтық тапсырмалар беріліп, топтық жұмыстар жүргізілді. 

Бастауыш сыныптары « Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті» тақырыбында біріңғай сынып сағаттарын өткізді. 

Мақсаты: Оқушылардың жақсы денсаулығының , жан жақты дамуының кепілдігі тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, « Салауатты өмір салтының» анықтамасын мектеп мед бикесімен бірлесе отырып тұжырымдау.


https://www.instagram.com/reel/DA5Zi3_K6Gr/?igsh=MXRpcWhqYzJxOWRxNw==

https://www.instagram.com/p/DA8VTFWK4tn/?igsh=dDZneWZucXV2MzR1

2024 жылдың 11 қазан күні «Сіздің талғамыңыз:дәрумендер немесе фастфуд?» тақырыбында 10 сыныптар арасында пікір-талас ұйымдастырылып, қазақ тілі пәнінің мұғалімі Қалдыбаева Гүлжан « Қазіргі таңда дұрыс тамақтану мен жылдам өмір салты арасындағы таңдау – өзекті мәселелердің бірі» екенін түсіндіре отырып, бір жағынан, дәрумендер денсаулықты сақтаудың басты құралы болса, екінші жағынан фастфуд адамдардың қарбалас күндерінде жиі тұтынатын тағамға айналғандығын  атап өтті. Оқушыларды екі топқа бөліп,  бір топ – дәрумендерге бай тағамдарды қолдайды, екінші топ- фастфудты қолдайды. Осы екі топ өз ойларын айтып, пікірталасқа түсті. 
Спикерлер өз ойларын айтып жоғары денгейде пікір талас өтті. 
2024 жылдың 14 қазанында « Тазалық ағза саулығының кепілі» тақырыбында мектептің мед бикесі Салқараева Эльмира білім алушылармен  дөңгелек үстел өткізді. Адам өмірінде тазалықтың алар орны маңызды екендігітуралы айтылып, жан тазалығы мен тән тазалығы туралы ой қозғалды.
Мақсаты: Тазалық- денсаулық кепілі. Тазалық бар жер әрқашанда жақсы өмір қатар жүреді. Адам өмірінде тазалықтың алар орны маңызды. Жаны таза адамның өмірге деген көзқарасы жарқын, ерекше болады. Тазалық әркезде де біздің жанымыздағы сенімді серігіміз болуы шарт. Адамның сырт келбеті де, ішкі жан дүниесі таза болуы шарт. Сырт келбеттің тазалығы сені ортада әдемі етіп көрсетсе, жан дүниенің тазалығы адамдар арасындағы абыройыңды жоғарылатады. « Жан дүниенің тазалығына сенің адалдығың мен мейірімділігің, өтірік айтпайтын шыншылдығың, өзгеге көмектесетін жанашырлығың жатады» - деп, қорытындылады. Мектеп мейірбикесі Салқараева Эльмира. 
2024  жылдың 15 қазан күні «Асханаға қош келдіңіз!» ашық есік іс-шарасы ұйымдастырылды.

2024-2025 оқу жылында №6 жалпы орта білім беретін мектебі  бойынша білім алушыларды мектеп асханасында  бір мезгіл тегін ыстық тамақпен қамту жұмысы барысында  15 қазан  күні 1-4 сынып бастауыш сыныптар, аз қамтылған отбасынан шыққан білім алушының ата-аналарына «Асханаға қош келдіңіз!» ашық есік іс-шарасы ұйымдастырылды.

    Іс-шараның мақсаты:ата-аналарға дұрыс тамақтану туралы әңгіме жүргізіп,күнделікті ас мәзірімен таныстыру, дайындалған астың ас мәзірімен сәйкестігі, оның сапасы, жалпы ұйымдастыру жұмыс барысымен таныстыру болды. Ата-аналар балаларының бір мезгіл ыстық тамақ ішіп жатқанына ризашылықтарын білдіріп, өз кезегінде аспазшыға да рахметтерін айтып, жылы лебіздерін білдірді.
2024 жылдың 15 қазан күні «Тамақтану сапасы бойынша ата-аналар мен білім алушылардан» сауалнама алынды.

Мақсаты:Ата-аналар мен білім алушыларға  ұсынылған сауалнама арқылы  жалпы асхана қызметіне  көзқарасын анықтау болды. 

Мектеп бойынша білім алушылардың бір мезгіл тегін тамақпен қамту жұмысына жауапты маман директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Г. Тескенбаева. Тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия төрағасы- мектеп директоры Б. Менилбеков , мүшелері: директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Тескенбаева Г, медбике- Э. Салқараева және әлеуметтік педагог З. Шалабаева  бірнеше   ата-аналармен бірлесіп асхана ішін аралап, онда жалпы асхана жұмысы, балалардың тамақтануы мен олардың санитарлық-гигиеналық ережені сақтауы, дайындалған ас мәзірінің сапасы, мөлшерінің нормаға сәйкестігімен таныстырды.

      Сонымен қатар ата-аналарға дайындалған «Тағамға ата-аналардың көзқарасы» сауалнамасы арқылы мониторинг жасау үшін сауалнама таратылды. 

      Сауалнама  қазақ тілінде алынды.  Нәтижесінде  ата-аналар тарапынан  асхана қызметі мен тамақтың сапасына жақсы  баға берілді. Соңынан ата-аналар аспазшыларға алғыстарын білдірді.




https://www.instagram.com/p/DBI57osq2JO/?igsh=MXB6cmdzNXk2NXE4dg==


2024 жылдың 17 қазанында«Ыстық тамақпен қамту жұмысының сапасын арттырайық» тақырыбы аясында  бракераж комиссиясының отырысы өтті. Бракераж комиссия мүшелері әдеттедегідей асхананың, ас блогының, ас мәзірінің санитарлық жай-күйін қарап, ас қоймаларының тазалығын назарға алды. 

Нәтижесінде асхананың, ас блогының тазалығы, су диспансерлері, қол жуғыштар, қол кептіргіштердің санитариялық талаптарға сай келуі анықталды. Мониторингтік акт жасалып, буфеттік өнімдердің сапасын арттыру туралы аспазшыға ескертілді.


]]>
admin Fri, 18 Oct 2024 13:40:02 +0600
2024 жылдың 17 қазанында«Ыстық тамақпен қамту жұмысының сапасын арттырайық» тақырыбы аясында бракераж комиссиясының отырысы өтті. https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2163-2024-zhyldy-17-azanyndaysty-tamapen-amtu-zhmysyny-sapasyn-arttyrajy-tayryby-ajasynda-brakerazh-komissijasyny-otyrysy-tt.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2163-2024-zhyldy-17-azanyndaysty-tamapen-amtu-zhmysyny-sapasyn-arttyrajy-tayryby-ajasynda-brakerazh-komissijasyny-otyrysy-tt.html

2024 жылдың 17 қазанында«Ыстық тамақпен қамту жұмысының сапасын арттырайық» тақырыбы аясында  бракераж комиссиясының отырысы өтті. Бракераж комиссия мүшелері әдеттедегідей асхананың, ас блогының, ас мәзірінің санитарлық жай-күйін қарап, ас қоймаларының тазалығын назарға алды. 

Нәтижесінде асхананың, ас блогының тазалығы, су диспансерлері, қол жуғыштар, қол кептіргіштердің санитариялық талаптарға сай келуі анықталды. Мониторингтік акт жасалып, буфеттік өнімдердің сапасын арттыру туралы аспазшыға ескертілді.


]]>

2024 жылдың 17 қазанында«Ыстық тамақпен қамту жұмысының сапасын арттырайық» тақырыбы аясында  бракераж комиссиясының отырысы өтті. Бракераж комиссия мүшелері әдеттедегідей асхананың, ас блогының, ас мәзірінің санитарлық жай-күйін қарап, ас қоймаларының тазалығын назарға алды. 

Нәтижесінде асхананың, ас блогының тазалығы, су диспансерлері, қол жуғыштар, қол кептіргіштердің санитариялық талаптарға сай келуі анықталды. Мониторингтік акт жасалып, буфеттік өнімдердің сапасын арттыру туралы аспазшыға ескертілді.


]]>
admin Thu, 17 Oct 2024 13:38:04 +0600
"Тағамға ата - аналардың көзқарасы" https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2155-taama-ata-analardy-kzarasy.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2155-taama-ata-analardy-kzarasy.html
]]>

]]>
admin Tue, 15 Oct 2024 17:36:54 +0600
Асханада ата - аналарға арналған ашық есік күні https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2132-ashanada-ata-analara-arnalan-ashy-esk-kn.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2132-ashanada-ata-analara-arnalan-ashy-esk-kn.html 2024-2025 оқу жылында №6 жалпы орта білім беретін мектебі бойынша білім алушыларды мектеп асханасында  бір мезгіл тегін ыстық тамақпен қамту жұмысы барысында   мектеп әкімшілігі 15 қазан  күні 1-4 сынып бастауыш сыныптар, аз қамтылған отбасынан шыққан 22  білім алушының ата-аналарына және бастауыш сынып ата аналарына «Ашық есік күні» іс-шарасын  ұйымдастырды.

    Іс-шараның мақсаты: ата-аналарға дұрыс тамақтану туралы әңгіме жүргізіп,күнделікті ас мәзірімен таныстыру, дайындалған астың ас мәзірімен сәйкестігі, оның сапасы, жалпы ұйымдастыру жұмыс барысымен таныстыру. Ата-аналарға ұсынылған сауалнама арқылы  жалпы асхана қызметіне  көзқарасын анықтау.

      Бір мезгіл ыстық тамақпен ұйымдастыруда Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2020 жылғы  24 сәуірдегі №158 бұйрығының 10-қосымшасын «Жалпы білім беретін мектептердегі  білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекеленген санаттарын тегін және жеңілдетілген тамақтандыруды ұсыну» мемлекеттік қызметті көрсету қағидаларынасәйкес аз қамтылған отбасынан шыққан 22 (жиырма екі) білім алушы бір мезгіл тегін тамақпен қамтылған. Оның ішінде: АӘК алатын 22 оқушы, 1-4 сынып бастауыш 138 білім алушы, мектеп бойынша 156 білім алушы тамақтанып отыр. Екі ауысымға бөлінген, бекітілген кестеге сай тамақтанады. 

     Мектеп бойынша білім алушылардың бір мезгіл тегін тамақпен қамту жұмысына жауапты маман директодың оқу ісі жөніндегі орынбасары Г. Тескенбаева. Тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия төрағасы- мектеп директоры Б. Менилбеков, мүшелері: директодың оқу ісі жөніндегі орынбасары Г. Тескенбаева, қамқоршылық кеңес   мүшесі Балкибекова З, медицина қызметкері- Э. Салқараева және әлеуметтік педагог З. Шалабаева бірнеше   ата-аналармен бірлесіп асхана ішін аралап, онда жалпы асхана жұмысы, балалардың тамақтануы мен олардың санитарлық-гигиеналық ережені сақтауы, дайындалған ас мәзірінің сапасы, мөлшерінің нормаға сәйкестігімен таныстырды.

     Нәтижесінде  ата-аналар тарапынан  асхана қызметі мен тамақтың сапасына жақсы  баға берілді. 

      Соңынан ата-аналар аспазшыларға алғыстарын білдірді!





]]>
2024-2025 оқу жылында №6 жалпы орта білім беретін мектебі бойынша білім алушыларды мектеп асханасында  бір мезгіл тегін ыстық тамақпен қамту жұмысы барысында   мектеп әкімшілігі 15 қазан  күні 1-4 сынып бастауыш сыныптар, аз қамтылған отбасынан шыққан 22  білім алушының ата-аналарына және бастауыш сынып ата аналарына «Ашық есік күні» іс-шарасын  ұйымдастырды.

    Іс-шараның мақсаты: ата-аналарға дұрыс тамақтану туралы әңгіме жүргізіп,күнделікті ас мәзірімен таныстыру, дайындалған астың ас мәзірімен сәйкестігі, оның сапасы, жалпы ұйымдастыру жұмыс барысымен таныстыру. Ата-аналарға ұсынылған сауалнама арқылы  жалпы асхана қызметіне  көзқарасын анықтау.

      Бір мезгіл ыстық тамақпен ұйымдастыруда Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2020 жылғы  24 сәуірдегі №158 бұйрығының 10-қосымшасын «Жалпы білім беретін мектептердегі  білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекеленген санаттарын тегін және жеңілдетілген тамақтандыруды ұсыну» мемлекеттік қызметті көрсету қағидаларынасәйкес аз қамтылған отбасынан шыққан 22 (жиырма екі) білім алушы бір мезгіл тегін тамақпен қамтылған. Оның ішінде: АӘК алатын 22 оқушы, 1-4 сынып бастауыш 138 білім алушы, мектеп бойынша 156 білім алушы тамақтанып отыр. Екі ауысымға бөлінген, бекітілген кестеге сай тамақтанады. 

     Мектеп бойынша білім алушылардың бір мезгіл тегін тамақпен қамту жұмысына жауапты маман директодың оқу ісі жөніндегі орынбасары Г. Тескенбаева. Тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия төрағасы- мектеп директоры Б. Менилбеков, мүшелері: директодың оқу ісі жөніндегі орынбасары Г. Тескенбаева, қамқоршылық кеңес   мүшесі Балкибекова З, медицина қызметкері- Э. Салқараева және әлеуметтік педагог З. Шалабаева бірнеше   ата-аналармен бірлесіп асхана ішін аралап, онда жалпы асхана жұмысы, балалардың тамақтануы мен олардың санитарлық-гигиеналық ережені сақтауы, дайындалған ас мәзірінің сапасы, мөлшерінің нормаға сәйкестігімен таныстырды.

     Нәтижесінде  ата-аналар тарапынан  асхана қызметі мен тамақтың сапасына жақсы  баға берілді. 

      Соңынан ата-аналар аспазшыларға алғыстарын білдірді!





]]>
admin Mon, 14 Oct 2024 14:39:23 +0600
" Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру" тақырыбында он күндік іс шараның аясында " Дәмдінің бәрі пайдалы ма? тақырыбында сынып сағаты өткізілді. https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2100--drys-tamatanudy-nasihattau-zhne-tamatanu-mdenietn-alyptastyru-tayrybynda-on-kndk-s-sharany-ajasynda-dmdn-br-pajdaly-ma-tayrybynda-synyp-saaty-tkzld.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2100--drys-tamatanudy-nasihattau-zhne-tamatanu-mdenietn-alyptastyru-tayrybynda-on-kndk-s-sharany-ajasynda-dmdn-br-pajdaly-ma-tayrybynda-synyp-saaty-tkzld.html
]]>

]]>
admin Thu, 10 Oct 2024 18:44:36 +0600
"Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті" https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2099-densauly-zhne-drys-tamatanu-mdeniet.html https://6-merki.mektebi.kz/mekteptk-tamatandyru/drys-tamatanudy-nasihattau/2099-densauly-zhne-drys-tamatanu-mdeniet.html 10 қазан күні 2 А сыныбы Айдаралиева Н "Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті " тақырыбында сынып сағатын өткізді. Мақсаты: Тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру. 
Барлық оқушылар: 
Дұрыс тамақтану қажеттілігін біледі. 
Кейбір оқушылар: Дәмді әрі пайдал тағамдарды зиянды тағамдардан ажыратады. 
кейбір оқушылар: 
тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсінеді. Ұйымдастыру кезеңінде оқушылар " Кім жылдам" ойыны ойнатылды, оқушыларға тағамдардың суреті таратылып беріледі. Дәмді де пайдалы тақтаның оң жағына, дәмді де зиянды  тақтаның сол жағына тұрады. Балалар өз деңгейінде орындап шықты. оқушылар топпен " Постер құрастыру" топпен жұмыс жасады. Және де жеке жұмыста жасалды, "сәйкестендіру". Сабақтың соңында рефлексия  " Менің себетім" оқушылар өздерінің алмасы салынған себеттерді бояу керек. Оқушылар түрлі түсті қарындаштармен жасыл, сары, қызыл түске бояды. Соңында кері байланыс бояған себеттерін маған сабақ ұнады тақтаға жабыстырды.


]]>
10 қазан күні 2 А сыныбы Айдаралиева Н "Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті " тақырыбында сынып сағатын өткізді. Мақсаты: Тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру. 
Барлық оқушылар: 
Дұрыс тамақтану қажеттілігін біледі. 
Кейбір оқушылар: Дәмді әрі пайдал тағамдарды зиянды тағамдардан ажыратады. 
кейбір оқушылар: 
тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсінеді. Ұйымдастыру кезеңінде оқушылар " Кім жылдам" ойыны ойнатылды, оқушыларға тағамдардың суреті таратылып беріледі. Дәмді де пайдалы тақтаның оң жағына, дәмді де зиянды  тақтаның сол жағына тұрады. Балалар өз деңгейінде орындап шықты. оқушылар топпен " Постер құрастыру" топпен жұмыс жасады. Және де жеке жұмыста жасалды, "сәйкестендіру". Сабақтың соңында рефлексия  " Менің себетім" оқушылар өздерінің алмасы салынған себеттерді бояу керек. Оқушылар түрлі түсті қарындаштармен жасыл, сары, қызыл түске бояды. Соңында кері байланыс бояған себеттерін маған сабақ ұнады тақтаға жабыстырды.


]]>
admin Thu, 10 Oct 2024 18:41:50 +0600